blue valvet cupcakes with easy vanilla buttercup ni sesuai kita jadikan sebagai pencuci mulut terutamanya kalau rumah kita ada event...nak jadikan pencuci mulut untuk kita sendiri pon boleh jugak.. cara nak buatnya pon mudah saja ,,
Cupcakes:
2 1/2 cawan tepung kek
1 1/2 cawan gula
1 sudu besar serbuk koko tanpa gula
1 sudu teh baking soda
Garam 1 sudu teh
2 biji telur gred A (pada suhu bilik)
1 1/4 cawan minyak sayuran
1 cawan buttermilk(pada suhu bilik)2 1/2 cawan tepung kek
1 1/2 cawan gula
1 sudu besar serbuk koko tanpa gula
1 sudu teh baking soda
Garam 1 sudu teh
2 biji telur gred A (pada suhu bilik)
1 1/4 cawan minyak sayuran
1 sudu pwrna biru makanan
1 sudu kecil pwrna ungu makanan
Ekstrak vanila 1 sudu teh
1 sudu teh cuka putih
Buttercream:
20 sudu (2 1/2 batang) mentega tanpa garam(pada suhu bilik)
Gula aising 2 1/2 cawan
Garam 1/4 sudu teh
Ekstrak vanila 1 sudu besar
2 sudu besar krim berat@heavy krim
20 sudu (2 1/2 batang) mentega tanpa garam(pada suhu bilik)
Gula aising 2 1/2 cawan
Garam 1/4 sudu teh
Ekstrak vanila 1 sudu besar
2 sudu besar krim berat@heavy krim
CARA:
Panaskan ketuhar kepada 350 F. Line kuali kek cawan dengan pelapik kertas.
Dalam mangkuk sederhana, tapis bersama tepung, gula, serbuk koko, baking soda dan garam. Dalam mangkuk besar, gabungkan telur, minyak, susu mentega, pewarna makanan, vanila, dan cuka. Pukul dengan bersungguh-sungguh sehingga sebati dan licin. Tambah bahan-bahan kering ke adunan basah dan pukul sehingga sebati, kira-kira 1-2 minit.
Bahagikan adunan sama rata di setiap dulang cupcakes, isi stiap dulang kira-kira 2/3 hingga 3/4 penuh. Bakar selama 17-19 minit, atau sehingga masak.apabila permukaan ditekan dgn hujung jari anda dn ia memantul beerti ia masak@ccuk dgn pncungkil ggi ditgh2..bila dkeluarkn lidi itu bersih..erti nya masak.Pindahkn dulang cupcakes ke rak dawai dan biarkan kek cawan sejuk selama beberapa minit kemudian keluarkan mereka dari dulang supaya sejuk sepenuhnya.
Panaskan ketuhar kepada 350 F. Line kuali kek cawan dengan pelapik kertas.
Dalam mangkuk sederhana, tapis bersama tepung, gula, serbuk koko, baking soda dan garam. Dalam mangkuk besar, gabungkan telur, minyak, susu mentega, pewarna makanan, vanila, dan cuka. Pukul dengan bersungguh-sungguh sehingga sebati dan licin. Tambah bahan-bahan kering ke adunan basah dan pukul sehingga sebati, kira-kira 1-2 minit.
Bahagikan adunan sama rata di setiap dulang cupcakes, isi stiap dulang kira-kira 2/3 hingga 3/4 penuh. Bakar selama 17-19 minit, atau sehingga masak.apabila permukaan ditekan dgn hujung jari anda dn ia memantul beerti ia masak@ccuk dgn pncungkil ggi ditgh2..bila dkeluarkn lidi itu bersih..erti nya masak.Pindahkn dulang cupcakes ke rak dawai dan biarkan kek cawan sejuk selama beberapa minit kemudian keluarkan mereka dari dulang supaya sejuk sepenuhnya.
Untuk membuat buttercream@frosting:
Di dalam mangkuk pengadun,pukul mentega pada kelajuan sederhana tinggi sehingga licin, kira-kira 20 saat. Tambah gula aising dan garam, dan pukul prlahan dan sederhana untuk memulakan supaya gula brgabung dgn sebati.(campuran boleh menjadi rapuh jika dpukul trlaku laju), kemudian tingkatkan kelajuan dan pukul sehingga brgabung sepenuhnya, kira-kira 30 saat, kikis bahagian sisi mangkuk jika perlu. Masukkan vanila dan heavy krim, dan pukul pada kelajuan sederhana sehingga sebati,kmdian tingkatkan kelajuan sederhana tinggi dan pukul selama lebih kurang 4 minit, atau sehingga campuran mnjadi sangat ringan dan gebu, kikis ke bawah sisi mangkuk sekali atau dua kali seperti yang diperlukan.
Di dalam mangkuk pengadun,pukul mentega pada kelajuan sederhana tinggi sehingga licin, kira-kira 20 saat. Tambah gula aising dan garam, dan pukul prlahan dan sederhana untuk memulakan supaya gula brgabung dgn sebati.(campuran boleh menjadi rapuh jika dpukul trlaku laju), kemudian tingkatkan kelajuan dan pukul sehingga brgabung sepenuhnya, kira-kira 30 saat, kikis bahagian sisi mangkuk jika perlu. Masukkan vanila dan heavy krim, dan pukul pada kelajuan sederhana sehingga sebati,kmdian tingkatkan kelajuan sederhana tinggi dan pukul selama lebih kurang 4 minit, atau sehingga campuran mnjadi sangat ringan dan gebu, kikis ke bawah sisi mangkuk sekali atau dua kali seperti yang diperlukan.
*dapat buat kira-kira 16-20 cupcakes*
" SELAMAT MENCUBA "

No comments:
Post a Comment