guys, harini saya nak share satu resepi masakan bagi yang penggemar cheese cake, lepas tengok resepi ni boleh la anda emua mencuba di rumah .... selamat mencuba :)
KEK SNOW CHEESE
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur gred B
100gm gula pasir
100gm tepung gandum
60gm tepung jagung
50ml air sejuk
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu makan ovallette
1 sudu teh esen vanila
75gm minyak sayuran
100gm gula pasir
100gm tepung gandum
60gm tepung jagung
50ml air sejuk
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu makan ovallette
1 sudu teh esen vanila
75gm minyak sayuran
Bahan Krim Keju:
250gm krim keju
½ tin susu pekat
2 sudu makan susu segar
Parutan keju cheddar secukupnya
½ tin susu pekat
2 sudu makan susu segar
Parutan keju cheddar secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan kek (kecuali minyak) dan pukul hingga gebu.
2. Perlahan kelajuan pengadun kemudian masukkan minyak. Pukul lagi hingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 150 C selama 1 jam.
4. Apabila masak, telangkupkan kek di atas redai dan biarkan sejuk seketika.
5. Untuk krim kejunya, pukul keju di dalam mangkuk hingga lembut.
6. Kemudian masukkan susu pekat bersama susu segar dan kacau lagi hingga adunan mesra.
7. Sapukan di atas kek dan taburkan parutan keju cheddar di atasnya.
2. Perlahan kelajuan pengadun kemudian masukkan minyak. Pukul lagi hingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 150 C selama 1 jam.
4. Apabila masak, telangkupkan kek di atas redai dan biarkan sejuk seketika.
5. Untuk krim kejunya, pukul keju di dalam mangkuk hingga lembut.
6. Kemudian masukkan susu pekat bersama susu segar dan kacau lagi hingga adunan mesra.
7. Sapukan di atas kek dan taburkan parutan keju cheddar di atasnya.

No comments:
Post a Comment